Navigate Up
Sign In

Подршка квалитету образовног процеса

IMG_4945.jpgМинистар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић одржала је данас састанак са предсједницима актива директора основних и средњих школа Републике Српске на којем је констатовано да је све спремно за почетак другог полугодишта школске 2018/19. године.
 
Тривићeва је упознала директоре да је Законом о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској и Законом о платама запослених у области културе Републике Српске, који ће се наћи на сљедећој сједници Народне скупштине Републике Српске, предвиђено повећање плата за наставнике и запослене са високом стручном спремом у области образовања и културе.
 
„Сматрам ово позитивним јер је након 11 година направљен искорак и плате су повећане.  Резултат је то потписаног Меморандума између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, за шта је буџетом Републике Српске за 2019. годину предвиђено додатних 22 милиона марака“, појаснила је министар Наталија Тривић.
 
Она је истакла опредијељеност Министарства да ради на стварању могућности за увођење  дуалног образовања у средње стручне и техничке школе, што подразумијева усклађивање теорије и праксе.
 
„Већ смо дали налог свим локалним заједницама да нам до 31. јануара доставе списак привредних субјеката који су заинтересовани за одвијање ученичке праксе у наредној школској години. Желимо да стимулишемо ђаке да кроз ученичку плаћену праксу похађају, како теоријску наставу, тако и практичну наставу, која ће бити примјенљива након њиховог завршетка школовања“, рекла је Тривићева.
 
Она је потврдила да ће Влада Републике Српске  наставити да улаже у школску инфраструктуру  како би се обезбиједили квалитетнији услови  за одвијање наставног процеса у свим школама.
 
„Ставићемо у фокус школе које се налазе у руралним подручјима а које имају потенцијале у самом броју ученика, да видимо шта је потребно урадити како би се унаприједили услови за одвијање наставног процеса“, појаснила је министар Наталија Тривић.
 
Она је најавила да ће у сарадњи са Републичким педагошким заводом бити урађена анализа наставног плана и програма у основном образовању, да се планира увођење тестова професионалне оријентације у основне школе, на основу којих ће педагози и психолози имати задатак да утврде чему су дјеца склона а у сам процес биће укључени и родитељи.
 
„У другом полугодишту почеће и настава кинеског језика у Добоју и Источном Сарајеву, као и другим школама у којима су ученици исказали интересовање за кинески језик, што радимо у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ“, рекла је Тривићева похваливши подршку у опремању учионица и обезбјеђивања едукатора од стране Амбасаде Кине у БиХ.
 
Предсједник Актива директора основних школа приједорске регије  Сања Муњиза оцијенила је да је састанак био прилика да директори упознају министра са стањем у школама и да заједно раде на рјешавању отворених питања. Она је потврдила да су све основне школе на подручју приједорске регије спремне за почетак наставе у другом полугодишту.
 
Предсједник Актива директора средњих школа за добојску регију Спасоја Васиљевић похвалио је настојања Министарства да се интензивно ради на увођењу дуалног образовања у средње стручне и техничке школе.
 
„Повезивање образовања и тржишта рада је изузетно важно и на томе ћемо радити заједно са Министарством“, рекао је Васиљевић.