Navigate Up
Sign In

Америчка амбасада нуди стипендије младима у Српској

 
 Ученици и студенти, као и наставници из Републике Српске могу током ове године да конкуришу за једну од стипендија које нуди САД путем Амбасаде у БиХ и да на тај начин стекну нова знања или се усавршавају у струци, договорено је на данашњем састанку представника Министарства просвјете и културе и Америчке амбасаде у БиХ. 

На располагању су сљедеће стипендије:
 
 
Fulbright Student Program - деветомјесечна међународна стипендија коју додјељује САД свим заинтересованим који у вријеме аплицирања раде на стицању магистарских или докторских диплома у БиХ. Стипендија омогућава све потребне услове за несметан истраживачки рад за вријеме боравка стипендиста у САД. Стипендистима се пружа јединствена прилика да изграде нове професионалне контакте из своје области, унаприједе научно-истраживачки рад, стекну јединствено међународно искуство, као и да се лично усавршавају и изграђују. Крајњи рок за пријаву: 01. 08. 2011.
 
Fulbright Visiting Scholar Program - стипендија која омогућава посјету научника из цијелог свијета САД на једну академску годину професионалног истраживања с циљем повећања међусобног разумијевања међу људима из САД и оних који долазе из других земаља и култура. Кандидати морају имати докторску диплому и бити спремни да служе као мали амбасадори своје земље и културе. Крајњи рок за пријаву: 01. 11. 2011.
 
Fulbright Science and Technology Program - представља најпрестижнију стипендију америчке владе на пољу науке и технологије. Стипендисти добијају могућност трогодишњег студија и стицање звања доктора наука на најјачим бираним универзитетима у Америци. Крајњи рок за пријаву: 01. 04. 2011.
 
Fulbright Visiting Specialist Program - научници и практичари са доказаним врхунским резултатима у својим академским, професионалним и друштвеним пољима се позивају у САД на боравак у трајању од три до шест недјеља интензивне наставе, предавања и јавног обраћања на одабраним вишим школама и универзитетима у Америци. Учеснике за овај програм позива Амбасада.
 
Hubert H. Humphrey Program - једногодишња стипендија у трајању од 10 мјесеци усмјерена ка даљем професионалном усавршавању са академског и практичног аспекта. Стипендија нуди могућност комбиновања праћења посебних стручних семинара, предавања на универзитету, рад на конкретним појединачним пројектима, учешће у професионалним семинарима, теренске посјете и могућност консултација са америчким универзитетским предавачима и експертима. Крајњи рок за пријаву: 01.09.2011.
 
Junior Faculty Development Program (JFDP) - стипендија омогућава наставном кадру (професорима, асистентима и сарадницима) који ради при бх-универзитетима боравак у трајању од једног семестра на универзитетима у САД како би из прве руке искусили праксу одржавања предавања и израде развоја наставних планова и програма. JFDP стипендисти имају прилику да посматрају начин одржавања предавања на водећим америчким универзитетима, учествују у професионалним конференцијама и семинарима те да сами прођу кроз практични дио овог програма стипендије на свом пољу рада. Крајњи рок за пријаву: 20. 06. 2011.
 
Study of the United States Institutes for Scholars (SUSI) - Стипендије намијењене универзитетским предавачима кроз учешће у кратким љетним институтима изучавања САД представљају интензиван постдипломски академски програм са укљученим студијским путовањима, чија је сврха да се међународним страним универзитетским предавачима и другим научницима пружи могућност да допринесу разумијевању америчког друштва, културе и њених институција. Учеснике за овај програм позива и препоручује Амбасада.
 
Youth Exchange and Study Program (YES) - једногодишња стипендија америчке владе, представља нови средњошколски програм размјене који омогућава одлазак и боравак 15 пробраних ученика из пробраних средњих школа из БиХ у САД. Средњошколци из БиХ похађају америчке средње школе и живе у америчким породицама. „YES“  стипендија за средњошколце представља јединствен начин за младе људе да уче о америчкој култури те у исто вријеме информишу Американце о култури и земљи из које долазе. Тестирање је у октобру (позовите Америчко вијеће).
 
Youth Leadership Program (YLP) - стипендија обухвата шестомјесечни програм састављен од три различита сегмента учења:
  1. програм припреме пред полазак у Америку, тзв. оријентацијски програм, који се одржава у Сарајеву
  2. програм боравка у трајању од четири недјеље у Америци који групи од пажљиво одабраних 18 ученика и њихова три средњошколска наставника нуди могућност истраживања принципа вођства и руковођења у заједници, као и друштвеног активизма у САД
  3. програм у трајању од четири мјесеца током којег YLP стипендисти раде на одређеном пројекту у својим градовима а по повратку из САД.
Учеснике позива Амбасада. Крајњи рок за пријаву: крај новембра 2011.
За више информација о стипендијама, заинтересовани се могу обратити Министарству просвјете и културе или Америчкој амбасади у Сарајеву.