Navigate Up
Sign In

„Кораци“ одушевили Приједорчане

 
 
„Драго ми је што је Приједор домаћин дјелима младих стваралаца насталих на ликовним радионицама „Кораци“ јер је то град који има своје име и презиме у културном простору Републике Српске“, рекао је министар просвјете и културе Антон Касиповић отварајући изложбу у Музеју Козаре у Приједору.  
   
 Изложен је дио радова насталих на ликовним радионицама које је прошле и претпрошле године организовало Министарство просвјете и културе, у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, као вид даљег усавршавања младих умјетника чији рад је препознат у „Корацима“. У оквиру Министарства просвјете и културе већ четврту годину постоји Изложбени простор „Кораци“ као подршка надареним младим сликарима.
„Увјерен сам да смо јединствена влада по томе што у свом простору имамо изложбени простор који је импресионирао и амбасадоре земаља које се могу подичити вишедеценијском отвореношћу простора влада и парламената. Посебно амбасадори нордијских земаља били су импресионирани што у згради Владе излажу ученици, што у свечаности отварања изложби учествују ученици и што су врло чести посјетиоци тих изложби управо ученици“, истакао је министар Касиповић.
 
Истовремено, у Гимназији „Свети Сава“ у Приједору организована је радионица на којој су ученици ове школе, Гимназије „Петар Коћић“ из Новог Града те приједорских основних школа „Петар Петровић Његош“ и „Младен Стојановић“ стварали нова дјела која ће бити представљена у Изложбеном простору „Кораци“ у мају ове године.
„Посебно ми је задовољство што могу да пожелим добродошлицу „Корацима“ у Приједору, граду којег одавно називају градом сликара. Неки од учесника на расписаним конкурсима и радионицама у организацији „Корака“ данас су студенти на умјетничким факултетима а неки се за то припремају. Данашња радионица у Приједору омогућава ученицима да и они постану дио многобројне, али одабране породице „Корака“ – рекао је професор ликовне културе у Гимназији „Свети Сава“ у Приједору Мирослав Дрљача.
 
У Изложбеном простору „Кораци“ до сада је организовано 26 изложби а с циљем афирмације стваралаштва младих широм Српске, ове године планиране су три изложбе ван овог изложбеног простора и то у Зворнику, Приједору и Требињу.  С обзиром да већина учесника радионица потиче из ових градова, изложба ће бити прилика да се представи рад младих стваралаца у њиховом граду и обезбиједи додатни подстицај за њихов будући рад.