Navigate Up
Sign In

Министри са херцеговачким младим ствараоцима

 
Сусрет младих умјетника у Музеју Херцеговине у Требињу, гдје је организована изложба радова насталих на ликовним радионицама „Кораци“, подржала је Влада Републике Српске.
„То је изврстан пројекат који је министар просвјете и културе покренуо 2008. године у Административном центру Републике Српске с циљем промовисања младих талената.
 
У Изложбеном простору „Кораци“ излагали су основци, средњошколци, студенти, наставници, неафирмисани умјетници из Српске а 2009. и 2010. пројекат је проширен ликовним радионицама. Свим младим умјетницима желим успјех на путу ка афирмацији“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић отварајући изложбу младих стваралаца у Музеју Херцеговине у Требињу.
У овом музеју организовано је и једнодневно дружење уз кист и боје херцеговачких талентованих ученика.
 
„У реализацији едукативних програма умјетност и дјечија креативност добијају вриједност универзалног. Прошлост и будућност, културна баштина и дјеца постају мост који спаја различите културе, обичаје и територију“, истакла је директор Музеја Херцеговине Весељка Салатић.
Министарство просвјете и културе организовало је изложбу и радионицу у Требињу у сарадњи са Школом сликања Кембриџ центра која дјелује у више херцеговачких градова.
„Значај досадашњег рада Министарства просвјете и културе на овом пољу је што је пружило подршку талентованим ученицима у различитим вјештинама а укључени су и наставници који предају и друге предмете, не само ликовну културу. Сусрет са ствараоцима вечерас организован је с циљем развоја културне сцене и афирмације младих широм Српске“, рекао је професор ликовне културе Драго Вучић који води Школу сликања Кембриџ Центра у Билећи.
 
У име досадашње сарадње, директор Школе сликања Кембриџ центра Вера Милошевић уручила је министру просвјете и културе Антону Касиповићу и његовој сарадници Споменки Миљковић захвалницу за допринос развоју ликовне сцене младих у Републици Српској и подршку развоју Школе сликања Кембриџ центра у Херцеговини.
У Изложбеном простору „Кораци“ до сада је организовано 26 изложби а у јулу 2009. и у августу 2010. у Универзитетском центру у Бањој Луци, сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, организоване су Ликовне радионице „Кораци“, тродневно дружење талентованих ученика и студената, као вид даљег усавршавања младих умјетника.
 
С циљем афирмације стваралаштва младих ове године организоване су три изложбе ван Изложбеног простора“Кораци“: у Зворнику, Приједору и Требињу.  На овим изложбама представљени су одабрани радови са двије ликовне радионице. С обзиром да већина учесника радионица потиче из ових градова, изложба је прилика да се представи рад младих стваралаца у њиховом граду и обезбиједи и подршка локалне заједнице.
Изложби у Требињу присуствовали су министри у Влади Републике Српске, начелници херцеговачких општина, директори образовних установа те други гости.