Navigate Up
Sign In

Школарине у Републици Српској најниже у региону

​      Школарине за редовне студенте на јавним високошколским установама у Републици Српској неће бити промијењене у академској 2011/2012. години. То значи да ће редовни студенти првог циклуса студија (изван оног броја који се финансира из буџета Републике Српске) на академијама умјетности – смјер ТВ плаћати 1.500 марака, на студијским програмима музичке и ликовне умјетности, као и на медицинским факултетима 660 марака а на свим осталим студијским програмима 440 марака на име школарине.
     Поређења ради, на Универзитету у Београду студенти првог циклуса студија на име школарине на Архитектонском и Стоматолошком факултету плаћају 2.400 евра, на Фармацеутском факултету 1.360 евра, на Факултету физичког васпитања и спорта 1.320 евра, на Медицинском факултету 1.250 евра, на Филолошком факултету 1.190 евра, на Правном факултету  850 евра итд.
     Студенти првог циклуса студија на Универзитету у Загребу плаћају школарину на Економском факултету од 890 до 3.835 евра, на Архитектонском факултету од 1000 до 1.246 евра, на Медицинском, Стоматолошком и Фармацеутском факултету 1.290 евра, на Правном факултету 1.100 евра итд.
„Било је идеја и размишљања да смањимо и школарину од 440 марака, колико плаћају студенти већ пет година на већини студијских програма у Републици Српској а да повећамо школарине студентима који лошије уче или се опредјељују за студијске програме за којима у овом тренутку не постоји потреба на тржишту рада и да се тај приход улаже искључиво у квалитет студирања. У додатним консултацијама са представницима јавних универзитета и студентских организација оцијенили смо да због опште кризе и рецесије Министарство просвјете и културе неће предлагати Влади повећање школарина за редовне студенте. Да бисмо сачували школарине на садашњем нивоу, неопходно је низ рационализација на јавним универзитетима, али и додатни напор Министарства и Владе Републике Српске“ оцијенио је министар просвјете и културе Антон Касиповић.
     Влада Републике Српске ће такође учинити све да унаприједи квалитет студентског стандарда без даљег повећања цијена смјештаја и исхране. Смјештај у студентском дому  студенти плаћају 10 марака у трокреветној, односно 15 марака у двокреветној соби, док за исхрану у студентској мензи плаћају 2,5 марака дневно а остатак суфинансира Влада Републике Српске.