Уводна ријеч


 

Наставу у основном образовању похађа око 85.000 ученика у 187 централних основних школа, 482 подручне, 11 музичких школа и 4 центра за образовање.

Продужени боравак организован је за најмлађе ученике у око 80 школа.

Министарство просвјете и културе сваке године издваја значајна средства за превоз ученика који путују преко четири километра до школе, те у сарадњи са школама настоји да обезбиједи превоз за све ученике основних школа. 

Бесплатни уџбеници обезбијеђени су ове школске 2023/24. године за све ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основне школе. Осим тога, уџбеници су обезбијеђени и за треће и наредно дијете из породица са троје и више дјеце, од петог до деветог разреда основне школе, а које нису социјално угрожене породице/породице у стању социјалне потребе, односно нису корисници услуга центара за социјални рад.

Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа.

У школској 2023/2024. години, поред бесплатних уџбеника за све ученике прва четири разреда основних школа, обезбијеђени су и уџбеници за ученике побједнике републичких такмичења у школскoj 2022/2023. години.