Уводна ријеч


 

Наставу у основном образовању похађа око 90.000 ученика у 187 централних основних школа, 482 подручне, 11 музичких школа и 4 центра за образовање.

Продужени боравак организован је за најмлађе ученике у око 70 школа.

Министарство просвјете и културе сваке године издваја значајна средства за превоз ученика који путују преко четири километра до школе, те у сарадњи са школама настоји да обезбиједи превоз за све ученике основних школа. 

Бесплатни уџбеници обезбијеђени су и ове школске 2020/21.године за све ученике првог и другог разреда основне школе. Осим тога, уџбеници су обезбијеђени и за треће и наредно дијете из породица са троје и више дјеце, од трећег до деветог разреда основне школе, а које нису социјално угрожене породице/породице у стању социјалне потребе, односно нису корисници услуга центара за социјални рад.

Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа.

У школској 2019/2020. години, поред бесплатних уџбеника за све ученике првог и другог разреда основних школа, обезбијеђени су и уџбеници за ученике побједнике републичких такмичења у школскoj 2018/2019. години, с намјером да то такође буде редовна пракса.

Министарство породице, омладине и спорта, такође, од 2007. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за одличне ученике основних школа од трећег до деветог разреда који долазе из породица са четворо и више дјеце, те је тако планирано и  за школску 2020/2021. годину.