Доситеј

​​​​

Штa прeдстaвљa  „Дoситej“?

Пројекат Дoситej представља пројекат подршке основном образовању у Републици Српској кроз увођење електронског учења по моделу 1:1, односно један ученик-један рачунар. 

Пројекат „Доситеј" функционише на начин да наставник бежичном везом путем свог рачунара управља ученичким, специјално дизајнираним лаптопима, и на тај начни води ученике кроз материју коју обрађује на часу, даје им тестове и аутоматски добија повратне информације. Основна намјена пројеката је да се побољша квалитет образовања кроз промјену окружења учења погодног за дјецу, јер развијају знања и вјештине 21. вијека. То се посебно односи на дигиталну писменост, критичко размишљање, тимски рад и сарадњу, као и рјешавање конкретних  проблема.

Пројекат „Доситеј" подразумијева опремање свих основних школа у Републици Српској рачунарима за ученике и наставнике, те у зависности од специфичности школа, набавку сервера, мрежне и комуникационе опреме у циљу ефикасније употребе модерних наставних алата.


 

„ Доситеј“ кроз вријеме

Пројекат Доситеј је почео да се реализује 2012. и до сада је имао три фазе у којима су све централне основне школе опремљене са једном или више еУчионица, што је наравно зависило од величине школе и броја ученика.

Током прве двије фазе у 2012. и 2014. године у 125 централних основих школа опремљено 718 еУчионица  са укупно 18.150 рачунара за ученике и 1118 рачунара за наставно особље. У овом периоду обучено је више од 2000 наставника кроз различите видове обука (употреба софтвера и рачунара, педагошке обуке за примјену рачунара у настав и администраторске обуке за примарно одржавање система и друге). Креиран је велики број техничких и педагошких упутстава и приручника који су школама доступни у сваком моменту путем електронске размјене материјала.

Трећа фаза пројекта подразумијевала је опремање рачунарском опремом свих преосталих централних основних школа (62 школе) од чега су 42 школе опремљене новом рачунарском опремом, док је у 20 школа имплеметирана рачунарска опрема из школа које су задужиле већи број учионица из претходне двије фазе. Опрема је у потпуности лиценцирана и подржана најмодернијим софтверима за управљање еУчионицом и извођење наставе. У свим школама је извршена анализу стања и постављање одговарајуће мрежне и струјне опреме. 

Такође, ова фаза пројекта обухватила је имплементацију софтверског рјешења за подршку образовним процесима, колаборацију и комуникацију, који омогућава ефикасно праћење наставе и едукативних процеса у школи, коришћење електронског дневника (еДневник) и коришћење алата за креирање и испоруку дигиталних садржаја. Путем овог софтверског рјешења родитељи имају ажуран увид у оцјене и изостанке свог дијетета, као и обавјештења од стране наставника.  Поред овога, пројекат је укључио миграцију и редизајн централног информативног портала за образовање (www.eobrazovanje.com)

grafikon.jpgГрафикон 1: приказ основних параметара по фазама

Као и у претходне двије фазе пројекат је обухватио различите видове обука за наставни и ваннаставни кадар у школама које као и подршку и одржавање у одређеном временском периоду. Десет наставника који се исказао по раду и употреби еУчионица награђено је новим лаптоп рачунарима.

Процес ИКТ интеграције у образовање је почео, али много посла је још испред нас: промјене политика школа, прилагођавање плана и програма, развој електронског образовног садржаја, праћење и мјерење програма према циљевима образовања и технолошка унапређења.

Знатно побољшање образовања очекује се кроз веће похађање часова од стране ученика, већи проценат дипломирања, већу мотивацију, наставак образовања након средње школе и кроз већу компетитивност и конкурентност како на домаћем, тако и на глобалном тржишту рада. ​


 Награђени наставници

Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са компанијом „LANACO“, пратило је и анализирало рад и акивности наставника у употреби ИКТ-а у настави.

Крајем 2018. године, награђено је десет наставника разредне и предметне наставе за допринос повећању свијести и уптреби модерних технологија у образовном процесу.

Награђени наставници су:

 • Снежана Лакета – ЈУ ОШ „Вук Караџић“, Власеница
 • Саша Бијелић – ЈУ ОШ „Јован Јовановић Змај“, Србац
 • Дејана Ћирић - ЈУ ОШ „Јован Јовановић Змај“, Србац
 • Милан Зечевић – ЈУ ОШ „Свети Сава“, Фоча
 • Тања Лугоња – ЈУ ОШ „Вук Караџић“, Вишеград
 • Санела Видић – ЈУ ОШ „Свети Сава“, Брод
 • Сања Малиџа – ЈУ ОШ „Георгиос А. Папандреу“, Александровац
 • Тања Симић – ЈУ ОШ „Десанка Максимовић“, Челопек
 • Драгана Бркић – ЈУ ОШ „Бранко Ћопић“, Приједор
 • Милена Миловановић – ЈУ ОШ „Свети Сава“, Бјељина

 • У складу са претходним најавама и након одрађене анализе употребе технологије у наставном процесу током 2019. године (на основу достављених мјесечних и годишњих извјештаја), али и додатног ангажмана наставника/педагога на интерним обукама, Министарство просвјете и културе Републике Српске је одлучило да награди 10 најбољих наставника/педагога са лаптопима. Наставници лаптопе морају користити за реализацију наставних и ваннаставних активности, али их такође могу носити и кући и користити за припрему часова и сл. На овај начин Министарство жели наградити најактивније наставнике, али и мотивисати све остале да се додатно ангажују с циљем модернизације наставног процеса, повећања заинтересованости ученика за градиво и подизања информатичке писменисти ученика.
Награђени наставници су:

Тања Новаковић – ЈУ ОШ „Вук Караџић“, Вишеград
Биљана Јовичић – ЈУ ОШ „Алекса Шантић“, Угљевик
Татјана Хорина - ЈУ ОШ „Никола Тесла“, Прњавор
Жељко Станојевић – ЈУ ОШ „Петар Петровић Његош“, Теслић
Сања Милановић – ЈУ ОШ „Свети Сава“, Бијељина
Бранислав Петровић – ЈУ ОШ „Доситеј Обрадовић“, Суво Поље
Славица Вујасиновић – ЈУ ОШ „Свети Сава“, Прњавор
Љиљана Ђокић – ЈУ ОШ „Меша Селимовић“, Бијељина
Далиборка Зељко – ЈУ ОШ „Свети Сава“, Градишка
Горан Шакота – ЈУ ОШ „Његош“, Берковићи​

Поред поменутих награда, набрајамо још неке активности које су спровођене у циљу подршке употреби ИКТ-а у настави:

 • 2012. године - двадест наставника је добило лаптопе као награду за свој труд и залагање на почетку пројекта Доситеј,
 • 2013. године - организована је наградна игра „Kреативнa настава уз CMPC“,  гдје су за три првопласирана рада обезбјеђене вриједне новчане награде,
 • 2013. године - организована је напредна радионица за примјену информационих технологија у настави - Intel Teach радионица.