Школе за 21. вијек
 

"Школе за 21. вијек" је трогодишњи регионални програм Британског савјета за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана како би ученицима основних школа омогућили да стекну вјештине које су од суштинског значаја за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека. Програм финансира Влада Уједињеног Краљевства, а проводи се у пет земаљa: Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Македонији, Албанији и српској покрајини Косову и Метохији у партнерству са Микро:бит образовном фондацијом. У програму ће учествовати 27.000 наставника, 4.500 директора и милион ученика основних школа узраста од 10 до 15 година. У Републици Српској, пилот фаза програма реализована је током 2018. године. 

У периоду од септембра 2019. до маја 2021. године програм ће се проводити у 4 циклуса по регијама у свим преосталим основним школама:

 

Циклус

Период

Број школа

I

септембар - децембар 2019.

42

II

фебруар – мај 2020.

39

​III

септембар – децембар 2020.

37

IV

фебруар – мај 2021.

54


У склопу Програма директори изабраних школа ће проћи дводневну обуку из критичког размишљања, док ће номиновани наставници проћи тродневну обуку из критичког размишљања и кодирања на Микро:бит рачунарима. Осим обуке директора и наставника биће организовани и вебинари за наставнике информатике на којима ће бити упознати са могућношћу примјене Микро:бит уређаја у настави.​

Циљ програма је да се унаприједе вјештине критичког размишљања при рјешавању проблема и повећа дигитална писменост како код наставника, тако и код ученика. Још један од циљева је и формирање клубова за кодирање по школама који се касније могу међусобно такмичити на школским, регионалним и републичким такмичењима.
 
Програм је дао велики допринос унапређењу и модернизацији наставног процеса, као и јачању кључних вjeштинa и вjeштинa кoдирaњa кoд учeникa узрaстa oд 10 дo 15 гoдинa крoз нaстaвнe и вaннaстaвнe aктивнoсти. Такође, пружа допринос усавршавању рада наставног особља, у складу са развојем савремене информационе технологије и унапређења њене примјене у настави. Наставници који су прошли обуке су били врло задовољни реализованим активностима и заједнички став им је да оваквих пројеката у будућности треба бити што више. По завршетку обука свим наставницима су уручени цертификати. 
 
Ученици из БиХ најбољи у региону у кодирању, направили паметну кућу  
Паметна кућа којом се управља помоћу сензора које покреће мобилна апликација, побједнички је пројекат Регионалног такмичења у кодирању, одржаног у оквиру Дигиталног самита економија Западног Балкана, а у организацији British Council-a. Његови творци су Ана Марија Тодоровић и Немања Рикић, ученици ОШ „Алекса Шантић“ из Угљевика.
 
Као награду, првопласирани тим је добио пут на међународни сајам нових технологија у образовању „Bett Show", који се одржава у јануару сљедеће године у Лондону. 
skole 21 vijek.jpg
 
„Захвални смо нашим наставницима који су нас подучавали и све вријеме нас подржавају. Помоћу micro:bita смо научили многе ствари, уз дружење и сарадњу са другима", каже Ана Марија, која је у тиму са Немањом освојила прво мјесто и на недавно одржаном државном такмичењу у Сарајеву.
 
Награду за иновативност освојио је такође тим из Босне и Херцеговине, два брата Иван и Игор Марковић, ученици ОШ "Алекса Шантић" из Бања Луке. Инспирацију за свој пројекат браћа Марковић су пронашли у жељи да помогну својој мајци при паркирању, те су тако креирали нискобуџетне паркинг сензоре за њен ауто.
 
Браћа Марковић, трећепласирани на државном такмичењу у Сарајеву, о micro:bit-u кажу да нису баш одмах били одушевљени том справицом.  
 
„Требало нам је мало времена да се упознамо са micro:bitom, али када смо схватили на који начин ради, јако смо се заинтересирали, јер смо схватили да је то будућност. Од тада смо креирали бројне пројекте с њим, од којих је најбољи овај којег смо данас представили", кажу Марковићи.
 Учесници су имали задатак да направе пројекат који ће ријешити неки реалан проблем уз помоћ џепног рачунара micro:bita. У такмичењу, које је дио пројекта British Council-a "Школе за 21. вијек", учествовало је укупно 13 школа из шест земаља региона.
 
„Данас смо имали прилику да видимо пројекте основаца који су били укључени у     пилот фазу програма проведену у претходне двије године. Захваљујући инвестицији Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске од 10 милиона фунти, сада ће све школе на Западном Балкану имати своје micro:bit уређаје. На овај начин British Council ће омогућити да милион ученика стекне нове дигиталне вјештине, као и вјештине критичког размишљања и рјешавања проблема, које захтјева савремено тржиште рада“, рекла је Клер Сирс, директорица British Council-a за за Западни Балкан. Приликом оцјењивања радова, жири је у узимао у обзир вјештине критичког размишљања и рјешавања проблема, као и тимски рад и вјештине кодирања. 
 
„Паметна кућа, паркинг сензори, тајмер за лијекове, само су неки од пројеката којима су млади људи данас показали које су све могућности рада са micro:bit-om. Највећа предност овог уређаја је што технологија више није присутна само у STEM предметима, већ има примјену и у учењу језика, на часовима музичког, историје, географије", рекла је Магда Вуд (Magda Wood), предсједница жирија и шефица Одсјека за учење у Micro:bit фондацији. 
 
Програм „Школе за 21. Вијек" укључује све ученике из земаља Западног Балкана у исту платформу која се примјењује у десет земаља водећих у математици и науци.
 
Трогодишњи програм у Босни и Херцеговини и широм Западног Балкана проводи British Council, а у нашој земљи се реализује у сарадњи са свим релевантним министарствима и институцијама у пољу образовања. Програм обухвата преко 4000 школа у региону, за које обезбјеђује средства, алате и обуку, како би сви ученици имали могућност да стекну вјештине за будућност.